fbpx
Cerem anularea prezentării rezultatului negativ al testul PCR Covid-19, la revenirea din vacanță

Cerem anularea prezentării rezultatului negativ al testul PCR Covid-19, la revenirea din vacanță

Cerem anularea prezentării rezultatului negativ al testul PCR Covid-19, la revenirea din vacanță

Agenția de turism ”Favorit-Tur” se alătură inițiativei ANAT și solicităm Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a Republicii Moldova anularea prezentării testului PCR pentru turism receptor şi emiţător la intrare in ţară! Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova Aureliu Ciocoi Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică R MoldovaPrin prezenta scrisoare, solicităm respectuos analiza oportunității relaxării condițiilor de intrare a cetățenilor RM, precum și a cetățenilor străini cu permis de ședere în RM, pe teritoriul Republicii Moldova în perioada stării de urgență în sănătate publică.

Luând in considerație ameliorarea situației pandemice atât în Republica Moldova, cât și pe plan mondial cât și analizând experiența altor țări, de exemplu Bulgaria, Muntenegru, Albania, etc, care permit intrarea pe teritoriul său a cetățenilor Republicii Moldova nu numai în baza prezentării testului PCR COVID-19 negativ, dar și:
– a prezentării testului PCR COVID-19 pozitiv (efectuat în perioada de 15-180 zile înainte de intrare) ;
– sau a testului expres antigen , (considerabil mai ieftin și rapid decât alte opțiuni); – sau a unui act ce confirmă vaccinarea cetățeanului ;
– sau intrarea fara nici un act de acest gen solicitam: anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ la intrarea cetățenilor Moldovei și a cetățenilor străini (sosiți din regiuni ai zonei verzi) pe teritoriul țării, lucru care ar stimul turismul receptor și importul de valută în țară.

Anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ cetățenilor RM antrenați în turismul organizat emițător (turistii care revin din vacanțele organizate) prin prezentarea a unor documente confirmative (voucher electronic, contract, dovada achitării pachetului turistic etc. Menționăm că prin intermediul hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 54 din 29 aprilie 2021, a fost instituită obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
În acest sens, nu doar cetățenii străini, ci și cetățenii Republicii Moldova sunt supuși unei proceduri anevoioase, costisitoare și de lungă durată, pe care aceștia trebuie să o îndeplinească pe teritoriul unui stat străin si sa contribuie la veniturile acestuia. Scoaterea și înlocuirea respectivelor restricții ar stimuli atât turismul emițător cât și cel receptor.

În contextul situației pandemice din perioada anilor 2020 – 2021, industria turismului din Republica Moldova, atât sectorul turismului receptor și în special cel emițător (cel din urma având o pondere net superioară ca și vânzări globale, număr de angajați, etc) a fost și este practic extrem de grav afectată în continuare. Multiple probleme precum cheltuielile suplimentare impuse de obligativitatea prezentării testului PCR COVID-19 împiedică relansarea turismului în Republica Moldova, necătând la posibilitățile teoretice disponibile actualmente. Situația e și mai gravă în contextul în care tur operatorii naționali au de returnat sume impunătoare din avansurile turiștilor achitate pentru sezonul estival 2020, încasate de până pe 17.03.2020, care au fost transferate partenerilor pentru garantarea rezervărilor și a prețului de early booking, sume care au rămas pe conturile turoperatorilor, hotelierilor și companiilor de transport, în baza hotărârilor autorităților lor naționale.

Sursa: Asociația Națională a Agenților Economici din Republica Moldova