fbpx
Parlamentul a votat! Agențiile de turism au dreptul să restituie banii până la 540 zile

Parlamentul a votat! Agențiile de turism au dreptul să restituie banii până la 540 zile

Parlamentul a votat! Agențiile de turism au dreptul să restituie banii până la 540 zile

La data de 21 mai 2020, Parlamentul Republicii Molodova a votat ca proiect de lege, care vine să completeze prevederile Codul Civil nr.1107-XV/2002.  

Odată cu declararea la nivel global a situației de pandemie de către OMS și declararea stării de urgență din data de 15 martie 2020 în Republica Moldova, agenții economici locali din sfera turismului au fost nevoiți să își sisteze pentru o perioadă nedeterminată activitatea economică. Totodată, angajamentele contractuale față de clienți pentru care aceștia au achitat parțial sau total banii pentru pachetele turistice ori biletele avia au rămas în vigoare, iar agenții economici din domeniu urmau să găsească soluții viabile pentru a asigura realizarea serviciilor procurate de clienți și îndeplinirii obligațiilor contractuale.

Astfel, operatorii din domeniul turismului emițător au pus la dispoziția clienților următoarele opțiuni disponibile:

  • Rezervarea vacanțelor pentru o perioadă ulterioară în limita prețului stipulat în contract; 
  • Depozitarea banilor clienților pentru utilizarea acestora în vederea rezervării vacanțelor într-o altă perioadă convenabilă.

Totuși, marea majoritate a clienților au solicitat anularea pachetelor turistice de vacanță și încetare a contractelor încheiate anterior situației pandemice. Prin urmare, agențiile de turism  erau obligate să restituire sumele pentru pachetele turistic în termen de 14 zile după anulare.

În perioada 1 octombrie 2019 – 17 martie 2020, companiile de turism din Republica Moldova, au avut încasări pentru pachete turistice achitate de circa 25 mii de clienți în valoare de circa 5 milioane euro. Totodată, transferurile externe realizate de către companiile turistice în aceeași perioadă pentru aceste pachete turistice au depășit suma de 6 milioane euro.

Guvernele multor state deja au adoptat sau anunțat măsuri concrete pentru susținerea sectorului turismului. Spre exemplu, în Grecia, Germania, Franța, Belgia au fost adoptate prin lege prevederi care permit operatorilor să ofere vouchere turistice în schimbul pachetelor turistice achitate, iar restituirea plăților încasate de la clienți fiind permisă după o perioadă de 540 zile sau 18 luni de la momentul înregistrării solicitării.

Legislația din Turcia, Egipt, Bulgaria sau Ucraina deja permite operatorilor din domeniul turismului de a extinde perioada de restituire a plăților pentru pachetele turistice procurate în cazul situațiilor de urgență sau forță majoră (precum pandemia COVID-19).

În situația dată, agenții economici turistici din Republica Moldova sunt în imposibilitatea de a returna banii turiștilor în decurs de 14 zile, din motivul că legislația țărilor în care ar fi trebuit să plece în vacanță turiștii noștri permite restituirea până la o perioadă de 540 zile.

Astfel la data de 21 mai 2020, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat modificarea prin derogare de la art. 1602 alin. (9) și completarea cu alin. (91) din Codul Civil în vederea extinderii termenului de restituire a plăților pentru pachetele turistice în cazul rezoluțiunii contractelor înainte de începerea călătoriei de la 14 zile la 540 zile. Această modificare este valabilă doar pentru contractele încheiate în perioada 1 octombrie 2019 – 17 martie 2020. 

Sursa: parlament.md

Comentarii1

Lena

Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?

I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and
I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

P.S. If you have a minute, would love your feedback
on my new website
re-design. You can find it by searching for «royal cbd»
— no sweat if you can’t.

Keep up the good work!

Lasa un raspuns